Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř 50 let utíkal z vězení. Chytili ho kvůli této hloupé chybě

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Hartford - V Spojených státech dopadli muže, který byl na útěku z vězení téměř 50 let. Robert Stackowitz utekl v roce 1968, policie ho teď našla na klidném venkově ve státě Connecticut. Nejspíš by tam i v klidu dožil, kdyby neudělal školáckou chybu.

emocné srdce, rakovina a také cukrovka, která mu téměř znemožnila chodit. To že už 48 let uniká spravedlnosti, by hádal málokdo. V roce 1966 dostal 17 let vězení za loupežné přepadení. Netrvalo ale ani dva roky a utekl z pracovního tábora ve státě Alabama.

"Někdo mě tehdy svezl na letiště v Atlantě, sedl jsem do letadla a letěl domů. V té době ještě nebyly žádné protiteroristické kontroly, nic takového," vzpomíná na svůj útěk Robert Stackowitz.

K útěku využil nepozornosti ostrahy. Štěstí mu pak přálo celých čtyřicet osm let. Dokázal se pod cizí identitou usadit nedaleko domu své matky. Začal dokonce pracovat, učil ve škole, naposledy opravoval lodě.

"Ze začátku mě hledali, věděl jsem o tom, protože sledovali moji matku. Sledoval jsem to z bezpečné vzdálenosti. Když se situace uklidnila, našel jsem si práci," vzpomíná Robert.

Jak se dostal až do malé komunity ve státě Connecticut, necelé dvě hodiny jízdy od New Yorku, policie nevysvětlila. Nakonec ale udělal triviální chybu. Zažádal o sociální dávky pod původním jménem. Měl smůlu. Jeho případ byl v tu chvíli už pět měsíců otevřený a detektivové po něm pátrali.

Americká televize CBS s ním natočila rozhovor, ještě než soud rozhodl, o jeho vazbě. Teď čeká na vydání do státu, kde ho za přepadení původně odsoudili. Veřejnost je ale na jeho straně, už měl prý dost času ukázat, že se napravil. Jeho advokát navíc tvrdí, že by převoz ohrozil jeho život.

Témata:  policie USA věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy