reklama

"Pokud bude odpověď Katalánska dvojznačná či vyhýbavá, bude muset Madrid přijmout opatření," uvedl Zoidov rozhovoru s rádiem Cadena Cope. O jaká opatření by mělo jít, neupřesnil. Madrid ale uvažuje o využití článku 155 španělské ústavy, který umožňuje zbavit moci regionální vládu, která nepostupuje v souladu se základním zákonem země.

Španělský premiér Mariano Rajoy ve středu vyzval předsedu katalánské regionální vlády Puigdemonta, aby do pondělních 10:00 SELČ sdělil, zda ve svém proslovu z úterý tohoto týdne v parlamentu vyhlásil nezávislost, či nikoliv. Do čtvrtečních 10:00 SELČ pak musí katalánský parlament anulovat deklaraci nezávislosti, kterou v Barceloně schválili v úterý a okamžitě pozastavili její platnost.

Podle španělských médií katalánský premiér Carles Puigdemont zvažuje jako odpověď na Rajoyovo ultimátum poslat do Madridu písemnou verzi svého projevu. Ministr Zoido dnes ale zdůraznil, že španělská vláda přijme pouze jasné "ano, nebo ne".

Pokud z Barcelony nepřijde žádná jasná odpověď, budeme předpokládat, "že byla nezávislost vyhlášena", dodal ministr. Za vyhýbavou odpověď bude podle Zoida vláda považovat i to, pokud odpoví Puigdemont záporně, zároveň ale vyhlásí předčasné volby, které označí za "ústavodárné".

Radikálně levicová strana Kandidátka lidové jednoty (CUP), na jejíchž deseti poslancích závisí Puigdemontova menšinová vláda, dnes označila dialog s Madridem za "nemožný" a znovu vyzvala předsedu regionální vlády k jasnému vyhlášení nezávislosti. K CUP se dnes připojila také umírněná Republikánská levice Katalánska (ERC), která je součástí Puigdemontovy vládní aliance Společně pro ano (JXSí).