Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident katalánské policie a jeho náměstkyně do vazby nakonec nepůjdou

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Soud dnes nevyhověl žádosti španělské prokuratury o uvalení vazby na šéfa katalánské policie Josepa Lluíse Trapera obviněného ze vzpoury. 

Traperovi, který je vyšetřován mimo jiné kvůli tomu, že nenařídil zásah v průběhu referenda o nezávislosti, soudkyně nařídila odevzdat pas. Informoval o tom deník El País.

Prokuratura žádala o vazbu i pro Traperovu náměstkyni Teresu Laplanaovou, kterou se však soudkyně Carmen Lamelaová rovněž rozhodla ponechat na svobodě pod podmínkou, že odevzdá pas. Oba se pak mají dvakrát do měsíce hlásit úřadům.

Trapero i Laplanaová jsou obviněni kvůli několika událostem, při nichž podle prokuratury nevyvinuli dostatečnou aktivitu pro ochranu zákonů. Soudkyně dnes řešila údajnou pasivitu katalánského sboru Mossos d'Esquadra během nepokojů, které vypukly 20. září poté, co španělská policie zadržela kvůli přípravě referenda skupinu katalánských úředníků.

Katalánští kolegové tehdy podle prokuratury neudělali dost pro to, aby pomohli španělské policii proti rozzuřenému davu. Lamelaová dospěla k závěru, že existuje důvod domnívat se, že Trapero jednal s úmyslem pomoci k odtržení Katalánska od Španělska.

Oba policejní představitelé jsou vyšetřováni i kvůli tomu, že si jimi vedený sbor údajně počínal příliš pasivně i v samotném průběhu protiústavního referenda, které se španělská policie snažila překazit fyzickými zásahy proti hlasujícím.

Témata:  Španělsko Katalánsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy