Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko dál mlčí. Rajoy vyzval Puigdemota, aby jednal rozumně a v zájmu občanů

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes vyzval katalánského vůdce Carlese Puigdemonta, aby jednal "rozumně". Puigdemont sice 10. října symbolicky vyhlásil nezávislost na základě výsledků kontroverzního referenda z 1. října, ale zároveň platnost deklarace pozastavil, aby mohl dál s Madridem vyjednávat.

V referendu se více než 90 procent zúčastněných voličů vyslovilo pro nezávislost. Hlasování se ale zúčastnilo jen 42 procent oprávněných voličů, navíc jeho podmínky byly nestandardní - prakticky se nehlasovalo tajně, volební komise nebyly nezávislé a na řadě míst se volit nemohlo kvůli zásahům španělské policie.

Rajoyův kabinet dal Barceloně ultimátum do čtvrtka, aby se jasně vyjádřila, zda po referendu vyhlásila nezávislost regionu. Mluvčí katalánského kabinetu ale už v úterý uvedl, že katalánská vláda Madridu neodpoví. Katalánský premiér nevyjasnil své stanovisko už v pondělním dopise Rajoyovi a pouze vyzval k dialogu.

Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Sáenzová mezitím potvrdila, že Madrid zahájí kroky k pozastavení autonomie Katalánska, pokud tamní vláda neupustí od svého záměru vyhlásit nezávislost.

Témata:  Španělsko Katalánsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.