Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soros na svou nadaci převedl 18 miliard dolarů

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

New York - Americký investor a filantrop George Soros převedl na svou Nadaci pro otevřenou společnost (Open Society Fund - OSF) přibližně 18 miliard dolarů (téměř 393 miliard Kč).

Ve Spojených státech se tak tato nadace stala druhou nejbohatší po nadaci manželů Gatesových. Soros přesuny prováděl i s cílem minimalizovat svou daňovou povinnost, napsala dnes agentura Bloomberg. OSF, jež působí také v České republice, uvádí jako svůj cíl podporu demokracie. Kritici ji ale viní z destabilizace neprozápadních režimů.

Soros převedl na OSF větší část svého majetku postupně během uplynulých let. Veřejnost se ale o transferu dozvěděla až nyní.

Jmění sedmaosmdesátiletého investora maďarského původu dosahuje 23 miliard dolarů, odhadl magazín Forbes. Podle dobře informovaných zdrojů plánuje Soros předat OSF i většinu ze zbytku svého majetku.

OSF vznikla v roce 1979 a nyní má přes 40 poboček po celém světě. Během studené války finančně podporovala východoevropské disidenty včetně československých chartistů. Nyní se zaměřuje na pomoc nevládním organizacím, Romům a uprchlíkům. Přispívá také na zdravotnické projekty či iniciativy k řešení násilí na ženách.

Témata:  George Soros

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy