Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně se demonstruje za jednotu Španělska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Několik stovek lidí dnes večer vyšlo do ulic Barcelony demonstrovat za jednotu Španělska. Pokojný pochod centrem katalánské metropole se uskutečnil vpředvečer dne, kdy se má premiér této autonomní oblasti vzdát snah o nezávislost regionu.

Deník El País přinesl záběry ze sociálních sítí, na nichž jde průvod centrem Barcelony. Lidé, které nezastavilo ani špatné počasí, nesli kromě deštníků španělské vlajky a provolávali hesla proti katalánskému premiérovi Carlesi Puigdemontovi. Právě on vyhlásil na 1. října referendum o nezávislosti Katalánska a minulý týden podepsal deklaraci o nezávislosti. Její účinnost ale okamžitě pozastavil a vyzval Madrid k dialogu.

"I přes deštivé počasí jsme se vrátili do ulic, abychom prohlásili, že chceme žít v míru v silném Katalánsku uvnitř Španělska," napsal k dnešní demonstraci na twitteru šéf vládní Lidové strany (PP) v Katalánsku Xavier García Albiol.

Dnešní manifestace, jíž se podle listu El País zúčastnilo asi 2000 osob, se konala den poté, co na 200.000 lidí v barcelonských ulicích protestovalo proti zatčení dvou separatistických lídrů. Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural jsou od pondělka ve vazbě kvůli organizování protestů z 20. září. Ty svolali šéfové těchto organizací poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku Katalánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.