Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Venezuely utíkají soudci, Maduro jim vyhrožoval zatčením

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Pět venezuelských soudců požádalo o azyl v Chile. Prezident Nicolás Maduro jim hrozil zatčením. Několik dalších soudců podle médií prchlo do Spojených států či Kolumbie, osud dalších je nejasný.

Pětice soudců byla více než dva měsíce na chilské ambasádě a úřady této země jim poskytly politický azyl.

"Dnes můžeme říci jen to, že jsme byli nuceni opustit náš milovaný domov ve Venezuele, ale přijala nás jiná země, která bude chránit naši svobodu," řekla podle agentury Reuters na letišti v chilské metropoli Santiagu členka skupiny Beatriz Ruizová.

Jí i dalším 32 soudcům jmenovaným v červenci parlamentem Maduro pohrozil, že všechny nechá zatknout a obstavit jim majetek. Nejméně tři soudci byli poté skutečně zatčeni a jeden z nich, univerzitní profesor Ángel Zerpa, zahájil hladovku, když jeho uvěznění potvrdil vojenský soud.

Parlament se jmenováním nových soudců snažil vyvážit moc nejvyššího soudu, který je ve svých verdiktech nakloněn prezidentovi. Právě nejvyšší soud však označil jejich jmenování za nezákonné, o což Maduro opřel jejich zatýkání. Chile patří ke skupině latinskoamerických zemí, které jsou kritické vůči počínání Madurovy socialistické vlády.

Témata:  Venezuela Chile Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy