Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí záhadných útoků na Američany na Kubě stoupá

Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Na Kubě dochází k soustavnému porušování lidských práv, upozorňuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský
Foto: Tomáš Zdechovský

Washington - Americké úřady registrují další diplomatické pracovníky, kteří se stali oběťmi záhadných útoků během svého působení na Kubě.

Oznámila to dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí, podle níž má zdravotní následky po dosud nevysvětlených útocích nejméně 24 lidí. Podle agentury AP tak již byla zasažena téměř polovina osob působících na velvyslanectví v Havaně.

"Lékaři pokračují v hodnocení zdravotního stavu lidí z ambasády a nemůžeme vyloučit, že budou zaznamenány další případy," uvedla v dnešním prohlášení mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová. Některé případy pocházejí již z loňského roku, ty nejnovější byly podle mluvčí registrovány na konci srpna, tedy několik týdnů poté, kdy dřívější útoky vyšly najevo a americké úřady je již vyšetřovaly.

Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po poškození mozku či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti. Zdravotní potíže podobného charakteru ohlásilo i několik kanadských diplomatů. Vyšetřovatelé zprvu soudili, že jde o útoky akustickým zařízením, charakter zdravotních problémů některých obětí to však zpochybnil.

Témata:  Kuba USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy