Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plán na omezení autonomie Katalánska? Rajoy jej představí dnes, v Barceloně se chystají protesty

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona/Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy po dnešním mimořádném jednání vlády oznámí, jakým způsobem Madrid omezí autonomii Katalánska v reakci na pokračující snahu tamního vedení vyhlásit nezávislost regionu. 

Španělská vláda se sejde v 10:00 SELČ a představitelé španělských stran již v pátek naznačila, že mezi projednávanými opatřeními bude například převzetí kontroly nad katalánskou policií, rozpočtem tamní vlády či televizní stanicí TV3.

Ve hře je i vyhlášení předčasných voleb do katalánského parlamentu, které by se podle španělských médií mohly konat již v lednu.

Katalánské vedení, které stále prosazuje vyhlášení nezávislosti na základě neústavního referenda z počátku tohoto měsíce, plán na omezení autonomie odmítá a vyzývá Madrid k dialogu. Očekává se, že zveřejnění autoritativních kroků ze strany centrální vlády vyvolá mezi separatisticky laděnou částí katalánské veřejnosti další protesty.

V Barceloně a dalších katalánských městech se bez ohledu na podobu vládního plánu čekají masové demonstrace proti pondělnímu uvěznění vůdců separatistických organizací.

Na demonstraci v Barceloně ohlášené na 17:00 SELČ se mají sejít desetitisíce Katalánců. Hlavním podnětem k jejímu svolání bylo pondělní uvalení vazby na Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze, lídry dvou separatistických sdružení obviněné ze vzpoury během přípravy referenda. Jejich příznivci je označují za politické vězně a požadují jejich propuštění.

Témata:  Španělsko Katalánsko Barcelona Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy