reklama

V Senátu, který má 266 členů, dnes odpoledne pro omezení katalánské autonomie hlasovalo 214 senátorů, 47 se vyslovilo proti a jeden se zdržel. Senátoři hlasovali pro návrh španělské vlády aktivovat ústavní článek 155, který umožňuje Madridu omezit autonomii regionu, jehož vedení porušuje ústavu či zákony.

Premiér Manuel Rajoy dnes v Senátu řekl, že pokud jeho kabinet od Senátu získá souhlas, prvním krokem bude odvolání katalánského premiéra a členů jeho vlády. Cílem omezení autonomie, které má být postupné a dočasné, je uspořádání nových regionálních voleb v Katalánsku do šesti měsíců.

Schválený text umožňuje odvolání katalánského premiéra, omezení pravomocí katalánského parlamentu, zasahování do autonomních orgánů, jako je například katalánská policie, a svolání voleb ve lhůtě šesti měsíců. Nyní je na španělské vládě, které kroky a v jaké sledu podnikne.

Pro dočasné omezení autonomie se dnes vyslovili senátoři vládních lidovců, socialisté, strana Ciudadanos a Kanárská koalice. Proti hlasovali zástupci strany Unidos Podemos, Baskické národní strany (PNV), Republikánské levice Katalánska (ERC) a Katalánské evropské demokratické strany (PDeCAT).