Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont zbaven funkce: Moc nad katalánskou vládou a policií přebírá Madrid

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Madrid - Předseda španělské vlády Mariano Rajoy dnes oficiálně převzal úřad katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Opatření následují poté, co katalánský parlament v pátek schválil rezoluci o vytvoření samostatné katalánské republiky.

V úředním věstníku bylo v noci na dnešek zveřejněno páteční rozhodnutí o odvolání katalánské vlády a rozpuštění regionálního parlamentu. Oficiálně jsou tímto zbaveni funkcí i další katalánští činitelé. Týká se to nejen členů vlády, ale zejména představitelů policie v čele s jejím šéfem Josepem Lluísem Traperem.

Opatření následují poté, co Senát (horní komora španělského parlamentu) odhlasoval, že Madrid může omezit autonomii Katalánska. Rajoy následně oznámil rozpuštění katalánského regionálního parlamentu; nové volby se v regionu mají konat 21. prosince. Předvolební kampaň potrvá 15 dnů, začne tedy 5. prosince.

Většinu kompetencí předsedy a místopředsedy katalánské vlády nyní z rozhodnutí Rajoye převezme místopředsedkyně španělské vlády Sorraya Sáenzová. Ta si vytvoří tým státních tajemníků, kteří budou pověřeni řízením jednotlivých regionálních vládních úřadů.

Témata:  Španělsko Katalánsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy