Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně budou demonstrovat za jednotu Španělska

Vlajky států
Vlajky států
Foto: INT

Barcelona - Katalánská občanská společnost (SCC) na dnešek svolala do Barcelony demonstraci za jednotu Španělska. Bude dalším důkazem toho, jak jsou Katalánci v otázce nezávislosti rozdělení.

Stovky lidí se španělskými vlajkami už v katalánské metropoli vyrazily do ulic, asi stovka se jich sešla před velitelstvím policie a volala "Nejste v tom sami!".

Organizátoři ze SCC očekávají masovou účast, podobně jako to bylo 8. října, kdy do ulic katalánské metropole vyšel podle organizátorů téměř milion lidí, podle policie na 350.000, aby dali najevo svůj nesouhlas s kampaní tehdejší vlády za odtržení autonomní oblasti.

Demonstrace se dnes koná pod heslem Všichni jsme Katalánsko a má být protestem proti rezoluci o nezávislosti, kterou v pátek schválil katalánský parlament, ovládaný v předchozích dvou letech separatisty. Kvůli snahám o nezávislost Madrid od soboty převzal vedení Katalánska, rozpustil tamní parlament a vyhlásil na prosinec volby.

Španělský deník El Mundo dnes přinesl průzkum veřejného mínění společnosti Sigma Dos, podle něhož by nyní ve volbách separatisté ztratili většinu v regionálním parlamentu. Nejvíce hlasů (26,4 procenta) by sice dostala separatistická strana Republikánské levice Katalánska (ERC), dohromady by ale separatistické strany obsadily ve 135členném parlamentu jen nejvýše 65 křesel a k absolutní většině by jim chyběly tři mandáty.

Ve volbách, které se mají konat 21. prosince, zatím mohou kandidovat i ministři sesazené katalánské vlády. Zatím nejsou obviněni, ale některým hrozí trestní stíhání kvůli rezoluci o nezávislosti. V sobotu mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez agentuře Reuters řekl, že vláda bude ráda, když se sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont prosincových voleb zúčastní.

Témata:  Španělsko Katalánsko Barcelona

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy