Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce dětí v ohrožení. Bez okamžité pomoci umřou v Kongu hlady

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Kinshasa - V provincii Kasai v Kongu hrozí smrt hlady více než třem milionům lidí. BBC to v neděli řekl šéf Světového programu pro výživu (WFP) David Beasley. Region v centrální části africké země sužují od srpna 2016 boje protivládních milicí s armádou.

Z regionu od loňského léta uprchlo na 1,5 milionu obyvatel. Přestože násilí podle OSN v poslední době zesláblo a statisíce lidí se vrátily do svých domovů, Beasley situaci popsal jako "pohromu".

"Naše týmy jsou v terénu. Viděli jsme spálené chatrče, spálená obydlí, kriticky podvyživené děti jejichž růst se zastavil, samozřejmě již zahynulo mnoho dětí," řekl šéf WFP, organizace působící v rámci OSN. "Mluvíme tady o statisících dětí, které do několika měsíců zemřou, pokud nezajistíme zaprvé peníze, zadruhé jídlo a zatřetí jeho zpřístupnění v určitých lokalitách," vysvětlil Beasley.

WFP má nyní podle něj pouze jedno procento prostředků potřebných na zajištění pomoci pro obyvatele provincie Kasai. "Pokud budeme ještě několik týdnů čekat na peníze na přípravu potravinové pomoci, nedovedu si představit, jak strašlivý vývoj nastane. Potřebujeme pomoc a potřebujeme ji hned," řekl Beasley.

Podle dětského fondu OSN tvoří děti většinu uprchlíků, kteří museli v důsledku bojů opustit své domovy v Kasai. Násilí tam připravilo o život více než 3000 lidí, napsala BBC, jiné zdroje hovoří o nejméně 5000 obětech. Boje se rozhořely, když vládní jednotky zabily místního vůdce a hlasitého oponenta prezidenta Josepha Kabily. OSN minulý týden uvedla, že boje v posledních týdnech zeslábly a že do zasažené oblasti se již vrátilo 710.000 uprchlíků.

Témata:  Kongo humanitární krize uprchlíci

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy