Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skvělý chlapík, řekl o útočníkovi z New Yorku jeho známý. Život v USA si prý užíval

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Útočník Sayfullo Saipov (v přepisu z uzbečtiny Sajfulláh Saipov), který v úterý v New Yorku zabil osm lidí, nebyl občanem Spojených států. Do USA se legálně přistěhoval v roce 2010 a od té doby se živil jako řidič. Podle známých nezastával radikální postoje a život v Americe se mu líbil.

Ačkoli řada lidí o Uzbekovi hovoří jako o milém člověkovi, jeden z jeho bývalých sousedů z Tampy uvedl, že Saipov byl znám jako agresivní řidič. Kvůli jistému incidentu na parkovišti se s ním i pohádal.

Saipov dříve pracoval pro alternativní taxislužbu Uber, která si před jeho přijetím prověřovala jeho minulost. Interní prověrkou prošel. "Jsme v kontaktu s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a nabídli jsme mu naši pomoc," citoval deník Daily News nejmenovaného činitele Uberu.

Televize NBC News uvedla, že Saipov má manželku a dvě děti. Bývalý Saipovův soused z doby, kdy žil na Floridě, ho označil za člověka, který žil uzavřen v rámci své rodiny.

Na Floridě se před pěti lety seznámil s Koblijonem Matkarovem, který listu The New York Post řekl, že byl velmi přátelský. "Je to skvělý chlapík, velmi přátelský. Je jako můj bratr, vnímal mě jako svého staršího bráchu," řekl Matkarov, kterého se Saipovem spojuje původ.

Saipov se nakonec usadil v Patersonu. V tomto městě ve státě New Jersey žije početná komunita přistěhovalců, z nichž se až 30.000 hlásí k islámu.

Témata:  USA terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy