Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saipov svůj útok připravoval týdny, je na něj prý hrdý

New York
New York
Foto: Pixabay

New York/Taškent – Útočník z Manhattanu už je při vědomí a v nemocnici komunikuje s vyšetřovateli. Uzbeckého extremistu Sayfulla Saipova (v přepisu z uzbečtiny Sajfulláha Saipova) při úterním útoku v New Yorku postřelili policisté.

Saipov na jihozápadě Manhattanu najel dodávkou do cyklistů a zabil při tom osm lidí. Podle televize ABC zatím není jasné, co policistům sdělil, podle některých z nich se ale zdá, že je na svůj čin hrdý.

Uzbek podle policie svůj čin několik týdnů připravoval a vykonal ho „jménem Islámského státu". Rukou psaný vzkaz nalezený v jeho autě byl napsán v arabštině a stálo v něm, že Islámský stát „potrvá věčně". Muž přicestoval do USA v roce 2010 legálně s využitím takzvané zelené karty. Tu získal v loterii podle imigračního programu platného od roku 1990.

Vyšetřovatelé nyní zkoumají záběry z bezpečnostních kamer na manhattanské magistrále West Side Highway, kde se útok stal. Policisté procházejí i záznam z mýtného systému ve snaze zjistit, zda Saipov se svým vozem před útokem silnicí projížděl, aby ohledal terén. Televize NBC oznámila, že se u útočníka našlo několik nožů; není ale jasné, jak je chtěl použít.

Kriminalisté se také zajímají o Saipovu minulost. Jeho bývalý přítel a soused z Ohia Mirrakhmat Muminov vypověděl, že stoupencem radikálního islámu se Saipov stal až v USA. „Nemohl se tu nabažit náboženské svobody," řekl agentuře AP Muminov, který stejně jako Saipov pochází z Uzbekistánu. Tamní režim z obavy před extremisty tvrdě zasahuje proti islámským radikálům.

Podle Muminova nebyl Saipov spokojen se svým životem a často se hádal s manželkou i sousedy. Přidržoval se prý radikálních názorů, o kontaktech s teroristickým hnutím Islámský stát se ale nikdy nezmínil.

Středoasijská informační agentura Fergana dnes napsala, že Saipov do roku 2006 žil na severozápadě uzbecké metropole Taškentu, kde vyrůstal spolu se třemi sestrami. Kde jeho příbuzní žijí teď, není známo.

Témata:  USA Uzbekistán Sayfull Saipov útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy