Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová islamistická skupina nabírá na síle? Přihlásila se k masakru egyptských policistů

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Káhira - Islamistická skupina Ansár al-Islám (Stoupenci islámu) se dnes přihlásila k útoku na egyptské bezpečnostní složky, který se stal 12. října a při kterém zemřelo nejméně 16 policistů.

Ozbrojenci své prohlášení nepodložili důkazy, napsala agentura Reuters, jejich vzkaz na internetu zveřejnili jiní islamisté.  "Započali jsme náš džihád bitvou v oáze Baharíja a zvítězili jsme nad tažením našich nepřátel," zní prohlášení Ansár al-Islámu zveřejněné skrze skupinu, která si říká "Strážci šaría".

Zmiňované přepadení egyptských jednotek v poušti jihozápadně od Káhiry si podle ministerstva vnitra vyžádalo 16 obětí. Vícero zdrojů předtím hovořilo až o 55 mrtvých s tím, že bilance může ještě narůstat.

Cílem dnešního prohlášení nově se formující džihádistické skupiny je podle všeho také představit se egyptské veřejnosti. Text vyjmenovává důvody, kvůli nimž se ozbrojenci rozhodli začít bojovat proti vládě prezidenta Abdal Fattáha Sísího a volá Egypťany do zbraně. Cílem skupiny jsou prý výhradně důstojníci bezpečnostních složek.

Ansár al-Islám dříve působila v iráckém Kurdistánu a Sýrii, hlásila se k teroristické síti Al-Káida a v roce 2014 částečně splynula s tzv. Islámským státem. Vazby na ni měl zřejmě i rodák z Maroka Abdalbákí Sátí, který později jako imám z Ripollu zformoval teroristickou buňku stojící za letošními útoky autem v Katalánsku.

Témata:  Ansár al-Islám teroristické útoky v Egyptě Egypt terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy