Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský soud chce po Belgii zatčení Puigdemonta

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Barcelona - Španělský soud dnes požádal belgické úřady o zatčení bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyř obviněných exministrů pobývajících v Bruselu.

Informují o tom španělská média, podle nichž soud vydal vnitrostátní i evropský zatykač poté, co zamítl žádost politiků vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu. Puigdemontův právník dnes uvedl, že jeho klient chce proti vydání bojovat zákonnými prostředky.

Soudkyně Carmen Lamelaová vyhověla prokuratuře, která o vydání zatykače požádala ve čtvrtek. Podle zdrojů listu La Vanguardia byla soudkyně rozhodnuta vydat zatykač hned téhož dne, kvůli neodkladným záležitostem v jiných případech se však k formulaci zdůvodnění dostala až dnes. Některé španělské neoficiální zdroje přitom již ve čtvrtek tvrdily, že zatykač byl vydán.

Lamelaová uvedla, že Puigdemont "zneužíval svého úředního postavení" k přípravě referenda o katalánské nezávislopsti a k vyhlášení této nezávislosti, což porušuje španělskou ústavu. Zodpovídat se podle soudkyně musí osobně před soudem v Madridu.

Témata:  Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy