Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont vyzval katalánské separatisty, aby vytvořili volební koalici

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel/Barcelona - Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont dnes vyzval katalánské separatistické strany, aby vytvořily volební koalici.

Jejím cílem v předčasných katalánských volbách má být osvobození politických vězňů a vytvoření katalánské republiky, napsal na twitteru politik obviněný ze vzpoury. O jeho zatčení v pátek španělský soud požádal Belgii, kde se nyní expremiér nachází.

"Nadešla chvíle, kdy by se všichni demokraté měli sjednotit. Za Katalánsko, za svobodu politických vězňů a za republiku," uvedl Puigdemont, který stejně jako čtyři bývalí ministři pobývá v Belgii od chvíle, kdy Madrid kvůli snaze separatistického vedení regionu vyhlásit nezávislost začal přebírat kontrolu nad katalánskými úřady.

Za politické vězně označuje Puigdemont osm katalánských exministrů, které ve čtvrtek poslal španělský soud do vazby kvůli obviněním souvisejícím s vyhlášením nezávislosti, které odporuje španělské ústavě. Sám expremiér nyní čeká, jak se zachovají belgické úřady po páteční žádosti o jeho zatčení. Belgická prokuratura hodlá dnes či v neděli předat evropský zatykač soudu, který má rozhodnout o případném politikově zatčení. Jeho právník oznámil, že je připraven se odvolat.

Témata:  Španělsko Katalánsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy