Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánci vyšli do ulic Barcelony, žádají propuštění regionálních politiků

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Dnes v podvečer sešlo na náměstí před katedrálou v Barceloně několik tisíc lidí. Chtějí tak vyjádřit podporu Madridem sesazené katalánské vládě. Lidé nesou transparenty s nápisem „Svobodu pro politické vězně". Podobné demonstrace se konaly už dnes odpoledne v centru Barcelony před sídlem katalánské vlády či v Gironě před tamní radnicí.

Demonstranti požadují propuštění exministrů, kteří jsou kvůli snahám o nezávislé Katalánsko od minulého týdne ve vazbě. Protest na šestou hodinu večerní SEČ svolaly separatistické organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium Cultural. Jejich dva lídři jsou ve vazbě už od 16. října za to, že svolali zářijovou manifestaci proti razii španělské policie na úřadech katalánské vlády.

protestujjící před katedrálou v Barceloně mají transparenty, které hlásají „Svobodu pro politické vězně" a volají „Puigdemont je náš prezident", s odkazem na expremiéra Carlese Puigdemonta a vyhlášení nezávislé katalánské republiky.

Někteří také skandují „Vězení pro Mariana Rajoye". Ten jako španělský premiér koncem října se souhlasem horní komory španělského parlamentu rozhodl o sesazení katalánské vlády a rozpuštění tamního parlamentu. Na 21. prosince vyhlásil v Katalánsku volby.

Demonstrující před barcelonskou katedrálou vypískali šéfa odborového svazu UGT v Katalánsku Camila Rose, když se chystal vystoupit s projevem. Jeho odborový svaz se totiž nepřipojil k dnešní generální stávce, kterou vyhlásila jedna konfederace odborů v Katalánsku.

Témata:  Španělsko Katalánsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.