Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánští exministři by mohli být propuštěni z vazby

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Barcelona/Madrid - Španělský nejvyšší soud, před nímž mají ve čtvrtek vypovídat bývalí členové vedení katalánského parlamentu obvinění ze vzpoury, by mohl v příštích dnech rozhodnout i o případném propuštění uvězněných exministrů katalánské vlády. Uvádí to deník El País.

Jejich případ sice řeší jiný soud, ale vzhledem ke stejnému obvinění by nejvyšší soud mohl obě kauzy sloučit a řešit je sám. Napsal to dnes španělský deník El País s odvoláním na zdroje z nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud prý nadšen z toho, že soudkyně Carmen Lamelaová minulý týden poslala okamžitě do vazby všechny exministry, kteří se dostavili k výslechu. Stejný den se konal i výslech bývalého vedení katalánského parlamentu před nejvyšším soudem, jehož vyšetřující soudce Pablo Llarena vyhověl žádosti jejich právníků a slyšení odložil o týden, aby měli více času na přípravu obhajoby.

Llarena má nyní možnost požadovat přidělení kauzy exministrů, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta, a obě kauzy tak sloučit do jednoho vyšetřování. Potvrdil to v úterý v rozhovoru se španělským rozhlasem Onda Cero předseda Nejvyššího soudu Carlos Lesmes. Takové řešení je podle deníku "nejpravděpodobnější a logické". Jak exministři tak bývalé vedení regionálního parlamentu jsou obviněni ze vzpoury, což je podle zdrojů deníku El País kolektivní trestný čin.

Uvěznění exministrů, z nichž řada se zřejmě chystá kandidovat v prosincových regionálních volbách, přinese nejspíš ve volbách výhodu separatistům. Někteří z exministrů, včetně bývalého vicepremiéra Oriola Junquerase, už podali stížnost, v níž žádají propuštění z vazby, aby se mohli účastnit volební kampaně za rovných podmínek s ostatními politiky.

Témata:  Španělsko Katalánsko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy