Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané ukončí migrační program chránící děti ze Střední Ameriky

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy od dnešní půlnoci (pátku 06:00 SEČ) přestanou přijímat žádosti ve zvláštním programu, jehož cílem bylo ochránit děti prchající před násilím ze Střední Ameriky. Občané Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu budou sice moci nadále žádat o azyl v USA, budou ale muset projít běžným azylovým řízením.

Děti ze Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu dosud mohly o přidělení statusu uprchlíka požádat americké úřady už ve své vlasti, a nemuseli se tak vydávat na nebezpečnou cestu přes Mexiko, informovala dnes agentura Reuters.

Program známý pod zkratkou CAM začal fungovat na konci roku 2014. Administrativa prezidenta Baracka Obamy jím tehdy reagovala na situaci, kdy se na nebezpečnou cestu přes Střední Ameriku a Mexiko vydávaly desítky tisíc mladistvých bez doprovodu.

Prezident Donald Trump informoval už v září Kongres, že ve fiskálním roce 2018, který začal 1. října, program zruší. Důvodem rozhodnutí bylo, že podle něj "valná většina jedinců, kteří se do programu hlásili, nesplňovali podmínky pro přesídlení uprchlíků".

Od prosince 2014 do letošního srpna se v rámci programu do USA dostalo 1500 dětí a jejich rodinných příslušníků. Žádost o zařazení do programu si podle ministerstva zahraničí podalo ale 13.000 lidí.

Témata:  USA přistěhovalectví Honduras Guatemala Salvador

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy