Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejší vedení katalánského parlamentu vypovídá před soudem, přišli i demonstranti

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Před soudcem Nejvyššího soudu v Madridu se dnes konají výslechy členů bývalého vedení katalánského parlamentu, které prokuratura viní ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost této autonomní oblasti. Hrozí jim až 25 let vězení. Před budovou soudu se shromáždily skupinky demonstrantů.

Jako první vypovídala bývalá předsedkyně parlamentu Carme Forcadellová, která odpovídala i na dotazy prokuratury. Nevyužila tak svého práva nevypovídat, což udělalo před týdnem před jiným soudem osm exministrů katalánské vlády. Mimo jiné proto soudkyně exministry poslala do vazby.

Podle deníku La Vanguardia se mohou bývalí členové katalánského parlamentu vazbě vyhnout, pokud budou vypovídat a vzdají se pokračování snah o nezávislé Katalánsko. Prokuratura je ochotna žádat jen podmínečnou vazbu, tedy propuštění na základě kauce. Obvinění by také nesměli opustit zemi a museli se pravidelně hlásit. Už nyní jsou od minulého týdne pod policejním dohledem, který spočívá mimo jiné v tom, že musejí být kdykoli k dispozici na telefonu.

Před soudem se shromáždili demonstranti, kteří mimo jiné vykřikovali hesla "Madrid je s katalánským lidem" nebo "Španělsko zítra bude republikou". Přišli i kritici separatistů, kteří se španělskými vlajkami volali po jednotě Španělska.

Obviněné přišlo podpořit i několik katalánských politiků, například bývalý šéf katalánské odnože strany Podemos Albano Dante Fachin či bývalá poslankyně katalánského parlamentu Mireia Boyaová.

Témata:  Španělsko Katalánsko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy