Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice znovu zkouší jednat s vládou

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská vláda a opozice se letos již potřetí pokoušejí obnovit vzájemné rozhovory. Dosud poslední snahu o dialog ukončila v září opozice, která tvrdila, že vláda neplní své sliby jako propuštění politických vězňů či umožnění zahraniční humanitární pomoci strádajícím obyvatelům.

Opozice sice viní neoblíbeného prezidenta Nicoláse Madura ze snahy zamaskovat dialogem zásadní problémy ve vedení země, chce však prostřednictvím rozhovorů zajistit férovost prezidentských voleb, které jsou plánovány na příští rok, uvedla agentura Reuters.

"Vybudovali jsme si vztahy v Latinské Americe, abychom ve společnosti přátelsky naladěných zemí a vlád mohli zajistit podmínky pro prezidentské volby," řekl novinářům Julio Borges, předseda opozicí ovládaného parlamentu, jehož funkce se Madurova vláda pokusila nahradit zvolením Ústavodárného shromáždění.

Proti Madurově způsobu vlády a snaze udržet se u moci probíhaly letos v zemi masové protesty, při nichž zčásti vinou tvrdých zásahů bezpečnostních složek zemřelo přes 140 lidí. Madurovy oponenty podporují i Spojené státy, které ve čtvrtek rozšířily sankce proti představitelům venezuelského režimu.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy