Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize se zhoršuje: Venezuelané umírají kvůli nedostatku léků

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Na nedostatek léků ve Venezuele, která se potýká s hlubokou ekonomickou krizí, upozorňují humanitární organizace už několik let. Vláda tamního autoritářského prezidenta Nicoláse Madura ale blokuje zahraniční humanitární pomoc.

Nemocná Venezuelanka natočila video, v němž upozornila na akutní nedostatek léků ve své zemi. Několik hodin poté zemřela. Padesátiletá žena s transplantovanou ledvinou přestala dostávat imunosupresivní léky, které potřebovala, aby její tělo mohlo s cizím orgánem žít. Informoval o tom dnes španělský deník ABC.

"Jsem pacientkou po transplantaci už 13 let a nyní ztrácím ledvinu kvůli nedostatku léků," uvedla Belkis Solórzanová na videu, které s ní natočil předseda venezuelského sdružení organizací za právo na zdraví a život (Codevida) Francisco Valencia.

Loni nejvyšší soud vyhověl stížnosti prezidenta Madura a zrušil zákon o řešení humanitární krize, který přijal opozicí ovládaný parlament. Jako důvod soud uvedl, že zákon "uzurpuje kompetence" vlády v zahraniční politice.

V úterý Maduro vytkl kolumbijskému prezidentovi Juanu Manuelovi Santosovi, že se do Venezuely dostávají kolumbijské léky. "Nebudeme je (léky) kupovat v Kolumbii...Právě je nakupujeme v Indii a brzy k nám dorazí," řekl Maduro. "Vezměte si své léky, své drogy a svůj kokain," hřímal venezuelský prezident.

Kvůli omezení, která brání dovozu léků do Venezuely, apelují mnozí na nevládní organizace, aby je místo státnímu úřadu dodávaly na černý trh. Venezuelská vláda zakazuje soukromým firmám distribuci léků. Nevládní organizace Codevida přesto zprostředkovává rozdělování léků přes telefonické objednávky. "Loni nám přicházelo 300 telefonických žádostí měsíčně, letos jich je za měsíc na 5000," řekli zástupci Codevidy listu ABC.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro léky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy