Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránci nemohou z USA kvůli sankcím pomoci obětem zemětřesení

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - V Íránu se znovu rozpoutala kritika amerických sankcí, protože toto opatření brání Íráncům žijícím v USA zaslat peníze obětem nedávného zemětřesení.

Na západě Íránu při něm zahynulo 530 lidí. Sankce dnes kritizovala íránská agentura IRNA a většina dalších íránských médií.

Některé z protiíránských sankcí mohly být uvolněny, když Írán v roce 2015 podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu. Americké sankce staršího data, zavedené po obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu za íránské revoluce z roku 1979, však stále platí. Zhruba milionu Íránců žijícím v USA brání zaslat peníze do Íránu.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf po zemětřesení řekl, že Írán zatím zahraniční pomoc nepotřebuje a je schopen si poradit sám.

Americký prezident Donald Trump se ke katastrofě v Íránu nevyjádřil. V minulosti americké ministerstvo financí v případě podobné pohromy v Íránu dočasně sankce uvolnilo. Udělalo to zejména v roce 2003 za vlády George Bushe, kdy si zemětřesení v Bámu na jihu Íránu vyžádalo životy 26.000 lidí, i když Bush předtím Írán zařadil k ose zla, tedy státům podporujícím terorismus.

Tentokrát ministerstvo financí v prohlášení zaslaném agentuře AP zemětřesení označilo za tragédii a sdělilo, že umožňuje vybraným americkým organizacím zaslat do Íránu potraviny, léky a oblečení. Tyto organizace mohou také poslat do Íránu ročně až 500.000 dolarů (11 milionů Kč). Na to, zda ministerstvo dočasně zruší sankce, úřad neodpověděl.

Témata:  Írán USA

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy