Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská vláda a opozice plánují obnovit dialog v prosinci

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas/Santo Domingo - Venezuelská vláda a opozice obnoví přerušené rozhovory, jejichž cílem je zmírnit vleklou politickou a ekonomickou krizi ve Venezuele.

Obě strany se sejdou 1. a 2. prosince v metropoli Dominikánské republiky, oznámilo dnes podle agentury DPA ministerstvo zahraničí v Santo Domingu. Jednání jako garanti podpoří Mexiko, Chile a Paraguay.

Opozice chce prostřednictvím dialogu zajistit férovost prezidentských voleb, které jsou plánovány na příští rok. Nedávno to řekl předseda opozicí ovládaného parlamentu Julio Borges.

Obě strany již v hlavním městě Dominikánské republiky Santo Domingu rokovaly v září. Tento pokus o sblížení ale nepřinesl žádný posun.

Loni zkrachovaly předchozí rozhovory zprostředkované Vatikánem, neboť opozice vinila vládu, že se snaží jen získat čas a neplní sliby, které údajně učinila.

Autoritativního socialistického prezidenta Nicoláse Madura k jednáním s opozicí vyzývá řada latinskoamerických zemí. Spojené státy na konci srpna uvalily na Caracas přísné hospodářské sankce. Ministři zahraničí Evropské unie 13. listopadu schválili vůči Venezuele zbrojní embargo.

Jen při letošních opakovaných masových protestech proti Madurově režimu zahynulo přes 140 lidí. Do zahraničí uprchlo několik vysoce postavených veřejných činitelů, včetně sesazené generální prokurátorky Luisy Ortegové. Ta tvrdí, že má důkazy o zkorumpovanosti Madurova vedení.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy