Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánci chtějí propuštění vězněných separatistických vůdců

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Na náměstích katalánských měst se večer konala shromáždění separatistů. Účastníci požadovali propuštění dvou separatistických vůdců Jordiho Sancheze a Jordiho Cuixarta z vězení. Akce byly svolány na den, kdy uplynul právě měsíc od zadržení obou mužů.

Na barcelonském náměstí Sant Jaume se podle serveru listu La Vanguardia sešlo asi 2000 lidí. Herečka Agnès Busquetsová přečetla manifest vyzývající k propuštění "Jordiů" a také bývalých členů katalánské vlády, z nichž někteří jsou rovněž ve vězení.

V manifestu stálo, že od 21. prosince, což je termín příštích regionálních voleb, by v případě vítězství zastánců nezávislosti mělo Katalánsko dostat právo si svobodně vládnout.

Demonstranti žádali vyvedení "okupantů" z vládního paláce, tedy zástupců centrální vlády, která po referendu o odtržení Katalánska a po jednostranném vyhlášení nezávislosti převzala nad Katalánskem správu. Nakonec se také zpívala katalánská hymna.

Barcelonského shromáždění se zúčastnili zástupci vedení dvou separatistických organizací Katalánského národního shromáždění a Ómnium Cultural Agustí Alcoberro a Marcel Mauri. Alcoberro vyzval, aby v prosincových volbách lidé hlasovali pro nezávislost. Mauri řekl, že 21. prosince volební urny naplní "svoboda a spravedlnost". Prohlásil také, že lidé nikdy nezapomenou na policejní zásah při referendu 1. října ani na uvěznění Sancheze a Cuixarta.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy