reklama

Vůdce republikánské většiny v Senátu USA Mitch McConnell mezitím vyzval senátní výbor pro etiku, aby případ prošetřil, napsala dnes agentura AP.

S prvním obviněním přišla minulý týden ve čtvrtek moderátorka rozhlasových zpráv Leeann Tweedenová. Ta na blogu napsala, že v roce 2006 během zábavního turné pro americkou armádu si od ní Franken, v té době komik, násilně během nácviku jisté scénky vynutil polibek. „Chytil mě rukou za hlavu, přitlačil své rty na mé a agresivně strčil svůj jazyk do mé pusy. Cítila jsem se zhnusená a zneuctěná," uvedla Tweedenová. Franken se jí omluvil, nácvik scény si prý ale pamatuje jinak.

Druhý případ se týká doby, kdy již Franken zasedal v Kongresu USA. V televizi CNN vystoupila se svědectvím Lindsay Menzová, která řekla, že Franken ji v roce 2010 již jako senátor při společném focení na minnesotském státním veletrhu sáhnul na zadek. Franken k tomuto incidentu poznamenal, že si focení s Menzovou nevybavuje, ale že se cítí špatně, pokud z jejich setkání měla pocit znevážení.

Menzová se podle svých slov cítila zhnusená. Její manžel Jeremy poznamenal, že mu žena ihned o události řekla a že se cítil zaskočen. „Byl už pryč a nechtěl jsem ho konfrontovat. Ale ano, byl jsem opravdu v šoku," řekl Menz stanici CNN.

V USA v posledních týdnech zveřejnila své zkušenosti řada obětí sexuálního zneužití. Kauzu rozpoutala aféra známého amerického producenta Harveyho Weinsteina, kterého ze znásilnění obvinilo několik žen.