Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánci chtějí v prosinci demonstraci v Bruselu

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Dvě velké separatistické organizace z Katalánska svolaly na 7. prosince do Bruselu velkou demonstraci pod heslem Evropo, probuď se! Pomoz Katalánsku!

Cílem je protestovat proti krokům španělské vlády, která koncem října dočasně převzala přímou správu Katalánska kvůli snahám jeho vedení o nezávislost. Podle organizátorů demonstrace je nyní ohrožena demokracie nejen ve Španělsku, ale i v celé Evropské unii, informoval dnes katalánský deník La Vanguardia.

Místopředsedové organizací Katalánské národní shromáždění (ANC) a Ómnium Agustí Alcoberro a Marcel Mauri dnes na tiskové konferenci mimo jiné uvedli, že očekávají masovou účast. Manifestace podle nich bude největší za několik posledních let. Doufají, že přijede "mnohem více než 10.000 lidí". Alcoberro uvedl, že ANC už pro účastníky akce objednalo pět charterových letů.

"Pojedeme ukázat, že to, co se děje v Katalánsku, není jen naše vnitřní věc," uvedl Mauri. Podle něj chtějí EU vysvětlit, že "v ohrožení je demokracie ve Španělsku i v celé Evropě". Představitelé unijních institucí se v předchozích týdnech opakovaně vyjádřili, že podporují jednotu Španělska a že katalánský problém musí vyřešit Madrid spolu s Barcelonou.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy