Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pákistánské metropoli se rozhořela pouliční válka. Tisíce policistů se střetly s demonstranty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Islámábád - Na okraji pákistánské metropole se dnes odehrály násilné střety mezi bezpečnostními složkami a demonstranty z řad přívrženců nového konzervativního islamistického hnutí. Zranění utrpělo kolem 150 lidí z obou stran barikády.

K rozehnání asi tří stovek protestujících, kteří neuposlechli výzvy a neopustili místo, použilo zhruba 8000 příslušníků policie a polovojenských oddílů vodní děla, slzný plyn a gumové projektily. V plamenech se ocitly přinejmenším tři policejní vozy.

Soukromé televize záběry z místa střetu nejprve přenášely živě, později byl ale přenos přerušen. Podle dozorového orgánu zastavení vysílání soukromých stanic nařídil osobně premiér Šahíd Chakan Abbásí.

Policie a polovojenské jednotky zasáhly proti demonstrantům poté, co selhaly několikadenní pokusy vlády ukončit blokádu dohodou. Vyklizení příjezdové cesty z Rávalpindí nařídil v úterý pákistánský nejvyšší soud.

Zhruba 1500 příznivců nového islamistického hnutí blokovalo cestu mezi Islámábádem a Rávalpindí od 8. listopadu. Chtěli tak dosáhnout odvolání ministra spravedlnosti Zahída Hamída, kterého obviňují z rouhání kvůli změně volební přísahy. Hamíd už se omluvil, demonstrantům to ale nestačilo a dál požadovali jeho odchod z čela ministerstva.

Zprávy o dnešním násilném zásahu policie proti protestujícím se rychle rozšířily. Na znamení solidarity vyšli do ulic demonstranti mimo jiné v Karáčí, Láhauru, Fajsalabádu či Péšávaru.

Témata:  Pákistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy