Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilné střety v Islámábádu: Rozzuřené davy žádají odchod rouhačského ministra, několik lidí zemřelo

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Násilné střety na okraji Islámábádu si v sobotu vyžádaly nejméně šest mrtvých a přes 125 zraněných. Mezi postiženými je i na 80 příslušníků zasahujících sil. Davy lidí vyšly do ulic také v Karáčí, Láhauru, Fajsalabádu a Péšávaru.

Násilné srážky na předměstí pákistánské metropole podle policie pokračují i dnes. Demonstranti, kteří přes dva týdny blokovali důležitou přístupovou cestu do Islámábádu ze sousedního města Rávalpindí, zapalovali auta, než se stáhli do svého protestního tábora.

V sobotu bylo asi 8000 příslušníků policie a polovojenských oddílů nasazeno k rozehnání asi tří stovek protestujících, kteří odmítali blokádu ukončit. Bezpečnostní síly při tom použily vodní děla, slzný plyn a gumové projektily, nicméně zásah nebyl příliš úspěšný.

Zhruba 1500 příznivců nového islamistického hnutí blokovalo cestu mezi Islámábádem a Rávalpindí od 8. listopadu. Chtěli tak dosáhnout odvolání ministra spravedlnosti Zahída Hamída, kterého obviňují z rouhání kvůli změně volební přísahy. Hamíd se už omluvil, demonstrantům to ale nestačí.

Témata:  Pákistán násilí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy