Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba volí do místních zastupitelstev, mnozí vzpomínají na Fidela Castra

Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Foto: cubadebate.cu

Havana - Na Kubě se dnes konají volby do místních zastupitelstev. Hlasování, které alespoň formálně ovlivní i výběr budoucí hlavy tohoto ostrovního státu, probíhá rok po smrti vůdce Fidela Castra.

Místní zastupitelé na základě kubánského volebního systému později zvolí část členů provinčních rad, které pak nominují polovinu členů parlamentu. Poslanci volí vedení země včetně hlavy státu.

Právě volba šéfa státu by se měla konat již 24. února příštího roku. Raúl Castro (86), který se nejvyšším představitelem země stal po svém bratru Fidelovi v roce 2008, se chce funkce hlavy státu vzdát. Nahradit by jej mohl viceprezident Miguel Díaz-Canel. V případě zvolení ale bude mít moc značně omezenou. Generálním tajemníkem Komunistické strany Kuby by měl totiž i nadále zůstat Raúl Castro.

"Především potřebujeme kontinuitu," řekl dnes při odevzdávání svého hlasu Díaz-Canel. "Kubánští prezidenti budou vždy hájit revoluci a budou to vždy soudruzi, kteří pocházejí z lidu a jsou lidem voleni," dodal v odpovědi na otázku, zda bude příští hlavou státu.

Místní volby se konají den poté, co si Kubánci připomněli výročí úmrtí Fidela Castra, který téměř půl století rozhodoval o všech aspektech života na Kubě. Vůdce kubánské revoluce z roku 1959 zemřel 25. listopadu 2016 ve věku 90 let.

Témata:  Kuba Fidel Castro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy