Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Rumunsku se bouří proti reformě justice, do ulic vyšly desítky tisíc lidí

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Desetitisíce lidí po celém Rumunsku dnes demonstrovaly proti plánované reformě, která podle kritiků podrobí justici politikům. Protestní akce se obešly bez větších incidentů, podle agentury APA došlo jen ke slovním potyčkám s policií. Organizace Transparency International řadí Rumunsko k jedné z nejvíce zkorumpovaných zemí Evropské unie.

V Bukurešti se na protestu proti vládě sešlo podle odhadů až 30.000 lidí, informoval server Digi24.ro. Konec kabinetu sociálních demokratů (PSD) a jejich koaličních partnerů z liberální strany ALDE požadovaly celkem asi dvě desítky tisíc lidí také v Kluži, Sibiu, Jasech, Brašově a sedmi desítkách dalších měst.

"Justice, ne korupce", "předčasné volby", "PSD - rudý mor" či "zloději" skandovali lidé, kteří se shromáždili v centru rumunské metropole. V průvodu prošli středem města až k sídlu parlamentu, ve kterém PSD a ALDE v posledních dnech začaly ve zrychleném řízení schvalovat reformu justice. Vládní strany mají v zákonodárném sboru pohodlnou většinu.

K protestu proti reformě Rumuny vyzvaly čtyři desítky občanských skupin ve spolupráci s odbory, které mají běžně blízko k PSD. Rumunské generální státní zastupitelství v pátek varovalo, že narychlo přijímaná reforma připraví justici o její nezávislost.

Podle řady právních expertů změny zvrátí pokroky, které Rumunsko v rámci boje proti korupci učinilo během příprav na členství v Evropské unii, do níž vstoupilo v roce 2007. Plánovanou reformu kritizovala i Evropská komise.

V čele zvláštní komise, která justiční reformu projednává, stojí Florin Iordache, bývalý ministr spravedlnosti, který na počátku letošního února rezignoval pod tlakem masových protestů po celé zemi. Rumuni tehdy několik týdnů demonstrovali proti nařízení, kterým chtěla vláda zrušit trestnost některých korupčních činů. Tehdejší protestní akce byly největší od pádu komunistického režimu v roce 1989. Scházeli se na nich statisíce odpůrců vlády.

Témata:  Rumunsko demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy