Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro znovu úřaduje: Venezuelskou opozici vyloučil z prezidentských voleb

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro přišel s dalším kontroverzním prohlášení. Hlavní opoziční strany podle něj budou příští rok vyloučeny z prezidentských voleb.

Podle Madura budou moci kandidáta nominovat jen ty strany, které se zúčastnily nedělních voleb starostů. Vedení stran Především spravedlnost (PJ), Demokratická akce (AD) a Vůle lidu (VP) volby bojkotovala, protože volební systém podle nich není objektivní.

Maduro v nedělním projevu uvedl, že opoziční strany "zmizely z politické mapy". "Jakákoli strana, která se nezúčastnila dnešních voleb (starostů) a volala po jejich bojkotu, se už do (prezidentských) voleb nemůže zapojit," dodal. Jedná se podle něj o "kritérium Ústavodárného shromáždění".

Bojkot voleb starostů 335 měst oznámily opoziční strany už v říjnu. Podle nich poslouží pouze k posílení "diktatury prezidenta Madura".

Očekává se, že nejvíce hlasů ve volbách starostů získá Madurova vládnoucí socialistická strana, a to navzdory zhoršující se hospodářské situaci.

Ve Venezuele téměř dva roky trvá politická krize, která vypukla poté, co v prosinci 2015 vyhrála parlamentní volby opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD). Vládní socialisté po těchto volbách, ještě před ustavením nového parlamentu, jmenovali ve sporném kroku nové členy ústavního soudu. Ten od loňska blokuje práci parlamentu. Letos v létě pak ustavili socialisté vlastní parlament - Ústavodárné shromáždění, které vzešlo z kontroverzních voleb bojkotovaných opozicí.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy