Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přesun americké ambasády do Jeruzaléma prý může trvat několik let

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Washington/Jeruzalém - Přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu se možná nestihne za tři roky, tedy ve stávajícím mandátu prezidenta Donalda Trumpa.

Řekl to americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Trump minulý týden uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a dal pokyn k přesunu ambasády.

Podepsal ale zároveň šestiměsíční výjimku pro přestěhování, jak to činili jeho předchůdci. USA hned po Trumpově vyjádření upozornily, že velvyslanectví bude mít novou adresu až za několik let.

"Nebude to hned, zřejmě ne dříve než za tři roky, a i to je dost ambiciózní," řekl ministr podle listu The New York Times. Minulý týden Tillerson hovořil o asi dvou letech.

Bílý dům upozornil, že když Spojené státy v minulosti přesouvaly svá velvyslanectví v jiných zemích, trval celý proces i pět let.

Témata:  USA Jeruzalém

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy