Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro zrušil úřad starosty Caracasu, zastával ho opoziční politik

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Režim venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura zrušil úřad starosty metropolitní oblasti Caracasu, který ovládala opozice. Oficiálním důvodem byly problémy s efektivností a korupcí.

Informovala o tom dnes agentura EFE. „Nařizuje se likvidace úřadu starosty metropolitní oblasti Caracasu," uvádí se v dekretu, který přijalo takzvané Ústavodárné shromáždění. Tento orgán vytvořil letos v létě Madurův režim de facto jako paralelní parlament, protože parlament vzešlý z voleb ovládá opozice. Ústavodárné shromáždění neuznává opozice ani Evropská unie či řada zemí, včetně USA.

Už po roce 2008, kdy úřad metropolitního starosty po volbách získal opoziční lídr Antonio Ledezma, vytvořil režim tehdejšího prezidenta Huga Cháveze paralelní úřad starosty Caracasu.

Metropolitní oblast Caracasu se dále dělí na pět samostatných částí a v jejím čele stál jako starosta Ledezma do roku 2015. Tehdy byl opoziční lídr zatčen a obviněn ze spiknutí s cílem svrhnout prezidenta. Ledezma, který dosud nebyl odsouzen, nedávno uprchl z domácího vězení a přes Kolumbii uprchl do Španělska.

Madurův režim je považován za autoritářský a někteří politici regionu ho označili dokonce za diktaturu. V zemi jsou desítky politických vězňů. Letos po několikaměsíčních nepokojích, které si vyžádaly přes 125 obětí, přijala socialistická vláda zákon, na jehož základě může poslat až na 20 let do vězení své odpůrce.

Norma ukládá tresty za jakékoli projevy, i v médiích či na sociálních sítích, které jsou podle ní „nenávistné vůči venezuelskému lidu". Příští rok se mají v zemi konat prezidentské volby, u nichž ale také hrozí, že nebudou demokratické. Nedávno prezident Maduro prohlásil, že opozice nemá právo účastnit se příští rok voleb.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy