Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský prezident blokuje účast opozice v prezidentských volbách

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Ústavodárné shromáždění ve Venezuele, které vzniklo letos v létě jako paralelní parlament věrný režimu, přijalo dekret, podle něhož musejí politické strany před vstupem do voleb znovu projít registrací. Socialistický prezident Nicolás Maduro se tak de facto zbavil tří nejvlivnějších opozičních stran.

Maduro nedávno prohlásil, že opozice nemá právo účastnit se příští rok voleb, protože bojkotovala místní volby ze začátku prosince. Opozice se jich neúčastnila kvůli způsobu hlasování, který považuje za nedemokratický.

Součástí povinné registrace je komplikovaná a časově náročná procedura včetně shromažďování podpisů. Na registrací dohlíží ústřední volební komise kontrolovaná vládou. Podle opozičního vůdce Tomáse Guanipy jde o protiústavní krok, který má opozici z voleb vyřadit.

Volby hlavy státu se mají konat příští rok. Maduro svou kandidaturu zatím neohlásil, všeobecně se ale předpokládá, že svou funkci bude obhajovat.

Venezuelský režim je autoritářský a někteří politici regionu ho označili dokonce za diktaturu. Letos přijala socialistická vláda zákon, na jehož základě může poslat až na 20 let do vězení své odpůrce. Maduro dovedl Venezuelu do hluboké ekonomické krize. Mnozí lidé nemají na jídlo a léky. Země by přitom díky zásobám ropy mohla patřit k nejbohatším na světě.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy