reklama

Okolnosti incidentu zatím nejsou jasné. Podle policie bylo zraněno 14 osob, 13 lidí podle médií bylo převezeno do okolních nemocnic. Policie už uvedla, že s největší pravděpodobností nešlo o nehodu.

Na tiskové konferenci později policie uvedla, že i když věří, že šlo o úmyslný čin, neexistují důkazy, že by šlo o teroristický akt. Přesto prý byla do vyšetřování zapojena i protiteroristická jednotka, aby teroristický motiv úplně vyloučila. Podle serveru The Sydney News‏ byl řidič zřejmě psychicky nemocný a závislý na drogách. 

Na snímcích z místa je vidět několik lidí ležících na zemi poblíž bílého auta. Zraněno je také dítě předškolního věku, které utrpělo poranění hlavy, uvádí australský server abc.net.au, podle kterého je dítě ve vážném stavu. 

Jedna svědkyně místní rozhlasové stanici 3AV řekla, že auto "kosilo lidi a ostatní se rozutekli".

"Viděl jsem auto, SUV přijíždějící vysokou rychlostí, a slyšel jsem, jak se srazilo s lidmi s taškami a nákupními vozíky - doufám, že to nebyly kočárky," řekl jeden ze svědků pro ABC Radio Melbourne.

Další svědek dodal, že auto mezi lidi vjelo rychlostí asi 60 až 100 kilometrů za hodinu. "Když dorazila policie, což bylo během dvou až tří minut, zadržela řidiče," dodal. 

Majitel pekárny na Flinders Street, médii označovaný jako Jim, řekl, že křižovatka byla "plná chodců", když jí auto projelo. "Přijel těsně k zastávce tramvaje - možná by ho zastávka zastavila. Ale jediná věc, která ho zpomalila, byla množství chodců, které zasáhl. Slyšel jsem jen bum, bum, bum, bum, bum," popisuje. 

Předseda australské vlády Malcolm Turnbull informoval, že federální a státní policie, stejně jako bezpečnostní agentury, spolupracují na zabezpečení místa činu a na vyšetřování tohoto "šokujícího incidentu". "Naše myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a pracovníky v oblasti nouzových a zdravotních služeb, kteří je ošetřují," řekl Turnbull v příspěvku na oficiálním účtu Twitter.

Stanice ABC Melbourne dodává, že po incidentu, ke kterému došlo u vlakového nádraží mezi ulicemi Elizabeth a Swanston v centru Melbourne, byl zadržen druhý muž. Policie už vyzvala svědky incidentu, aby se přihlásili. Zároveň radí chodcům i řidičům, aby se místu vyhnuli. Úřady už uvedly, že v ulicích bude posílena policejní přítomnost.