Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané kvůli porušování lidských práv a korupci rozšířili sankční seznam

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington – USA dnes kvůli porušování lidských práv a korupci uvalily sankce na 52 cizinců a zahraničních subjektů. Oznámilo to americké ministerstvo financí, které sankční seznam spravuje. Spojené státy aktualizovaly svůj sankční seznam také ve středu, kdy Washington zakázal vstup do země pěti dalším ruským občanům. Byl mezi nimi i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Na seznamu osob, kteří nově nesmějí do USA a jejichž případný majetek v USA byl zablokován, jsou například syn ruského generálního prokurátora Jurije Čajky Artěm, barmský generál Maun Maun Sou anebo někdejší gambijský prezident Yahya Jammeh.

V případě barmského generála agentury uvádějí, že je to první odvetná akce proti Barmě za posledních pět let, kdy se vzájemné diplomatické vztahy značně zlepšily. Generál byl donedávna zodpovědný za vojenské operace v Arakanském státě na severozápadě Barmy, kde žije muslimská menšina Rohingů.

K synovi ruského generálního prokurátora americké ministerstvo financí v tiskové zprávě uvedlo, že zneužívá otcovo postavení k získávání lukrativních státních zakázek a zastrašování svých podnikatelských konkurentů.

Jammehovi, který se k moci dostal v roce 1994 pučem a který byl po loňských prohraných volbách nucen odstoupit, Spojené státy vyčítají porušování lidských práv a korupci. Někdejšímu prezidentovi, který se uchýlil do exilu, již dříve zmrazily majetek i gambijské úřady.

Na seznam se dostal například i Srb Slobodan Tešić, který je považován za jednoho z největších dealerů zbraní a munice na Balkáně. Kvůli vývozu zbraní do Libérie byl zařazen i na sankční seznam OSN.

Témata:  USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy