Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké soudy blokují boj Bílého domu proti kontrole porodnosti

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Los Angeles - Kalifornský federální soud ve čtvrtek dočasně zablokoval říjnové rozhodnutí ministerstva zdravotnictví USA, které vyjímá z úkonů krytých zdravotním pojištěním kontrolu porodnosti. Ministerský dekret umožňuje zaměstnavatelům, kteří v americkém systému hradí zdravotní pojištění velké většiny Američanů, aby úhradu kontroly porodnosti z morálních nebo náboženských důvodů odmítli.

Kalifornský soudce Haywood Gilliam dekret zablokoval s odůvodněním, že mu nepředcházela veřejná debata ani upozornění pojištěncům na chystané změny. "Nová pravidla mění krytí nákladů na kontrolu porodnosti ze zákonného nároku na benefit ponechaný na vůli zaměstnavatelů," píše soud.

Rozhodnutí, které rovněž podpořily státy Delaware, Maryland, New York a Virginia, má celostátní platnost do doby, než o kauze rozhodnou soudy v řádném řízení. Podobný krok učinil i federální soudce v Pensylvánii.

Krok ministerstva zdravotnictví je součástí tažení vlády prezidenta Donalda Trumpa proti systému zdravotního pojištění bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Když se letos Kongresu ani na tři pokusy nepodařilo reformu zvanou Obamacare zrušit, snaží se postupně zlikvidovat její jednotlivé části buď ministerstvo zdravotnictví svým nařízením nebo přímo Trump prezidentským exekutivním příkazem.

Témata:  USA porodnost zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy