Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA uznaly Hernándeze prezidentem Hondurasu

Juan Orlando Hernández
Juan Orlando Hernández
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tegucigalpa - Spojené státy dnes uznaly znovuzvolení Juana Orlanda Hernándeze honduraským prezidentem. Jeho vyzyvatel Salvador Nasralla poté prohlásil, že upouští od napadání výsledků kontroverzních voleb, informovala agentura AFP.

"Rozhodnutím Spojených států jsem mimo hru," prohlásil v televizi HCH opoziční kandidát z voleb, které se uskutečnily 26. listopadu a které provázely nesrovnalosti.

Čtyřiašedesátiletý Nasralla, který si v předchozích letech získal popularitu jako sportovní novinář a televizní moderátor, rovněž oznámil odchod z politiky a rozpuštění Opoziční aliance proti diktatuře, v jejímž čele stál bývalý levicový honduraský prezident Manuel Zelaya.

Honduraský volební soud minulý týden potvrdil těsné vítězství dosavadní pravicové hlavy státu Juana Orlanda Hernándeze. Učinil tak po třech týdnech nejistoty a násilných protestů, při kterých zemřelo 22 lidí.

Témata:  USA Honduras Juan Orlando Hernández

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy