Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z venezuelských věznic byly propuštěny tři desítky Madurových kritiků

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Někteří oponenti socialistické vlády prezidenta Nicoláse Madura se mohou na Vánoce setkat se svými blízkými. Z vězení jich bylo propuštěno 36. Dalším osmdesáti pak úřady údajně zmírnily tresty, například na veřejně prospěšné práce.

Ve venezuelských věznicích v současné době Maduro drží okolo 270 opozičních aktivistů a propouští je postupně. Podle Alfreda Romera, který propouštění sleduje, se do dnešního rána dostalo na svobodu 36 lidí. "Měli by propustit všechny, nejen některé, a již nikoho nezatýkat," uvedl Romero.

Nejznámějšími z propuštěných je bývalý starosta města Iribarren Alfredo Ramos a zástupce opozice Roberto Picón. "Jsem šťastný, že jsem na svobodě. Jsem s rodinou," citovala venezuelská média Ramose. Jak dodal, jeho věznění bylo nespravedlivé, protože žádný zločin nespáchal.

Venezuelský režim je považován za autoritářský. Letos po několikaměsíčních nepokojích, které si vyžádaly přes 125 obětí, přijala socialistická vláda zákon, na jehož základě může poslat své odpůrce až na 20 let do vězení.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy