Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán chce popravit lékaře za špionáž, trest smrti potvrdil nejvyšší soud

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský nejvyšší soud potvrdil trest smrti pro íránského lékaře, který byl usvědčen ze špionáže pro Izrael. Ahmadrezá Džalálí, který žil ve Švédsku, je v íránském vězení od dubna 2016. Džalálí již nemá možnost se odvolat. Kdy bude trest smrti vykonán, není jasné.

Tento měsíc íránská státní televize odvysílala záběry, na nichž se Džalálí přiznává, že izraelské tajné službě Mossad předával informace o íránské armádě a jaderném programu, čímž jí pomohl zabít několik íránských jaderných vědců. Džalálího manželka řekla, že vyšetřovatelé jejího muže k této výpovědi donutili.

Íránská televize naznačila, že Džalálí nese zodpovědnost za smrt nejméně dvou ze čtyř íránských jaderných vědců, kteří byli zavražděni v Teheránu v letech 2009 až 2012. Írán smrt vědců připisuje západním rozvědkám a izraelské tajné službě Mossad a tvrdí, že šlo o součást snahy zastavit íránský jaderný program.

Západní mocnosti a Izrael vyjadřují obavy, že se Írán v rámci svého jaderného programu pokouší vyrobit atomovou bombu, Teherán prohlašuje, že program je mírový.

Džalálímu je 46 let, studoval a pak vyučoval ve Švédsku, povolení k pobytu mu podle Amnesty International pomohla získat izraelská vláda. Zatčen v Íránu byl loni v dubnu, když přijel na služební cestu. Džalálí v dopise napsaném v cele tvrdí, že jeho věznění je ve skutečnosti trest za to, že odmítl využít svých kontaktů v Evropě ke špionáži pro Írán. Tvrdí také, že byl několik měsíců držen na samotce.

Témata:  Írán špionáž trest smrti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy