Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská policie se stahuje z Katalánska

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělská policie a civilní stráž, které byly vyslány do Katalánska na konci září, budou postupně stahovány ode dneška až do soboty 30. prosince. Podle listu El Paíd jde celkem o 10 tisíc mužů.

Španělská policie dnes zahájila stahování sil, které rozmístila v Katalánsku v souvislosti s nepovoleným říjnovým referendem o nezávislosti regionu.

V den konání referenda oběhly internet a média obrazy násilí, do kterého se španělské bezpečnostní síly zapojily ve snaze zabavit volební urny a zmařit hlasování.

Katalánsko má své vlastní autonomní policejní síly, Mossos d'Esquadra, které proti referendu ale prakticky nezasáhly.

Tři separatistické strany získaly ve volbách v katalánském parlamentu 70 ze 135 křesel. Tento výsledek je velkou ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že separatisté většinu ztratí. Lidovci premiéra Mariana Rajoye navíc zaznamenali nejhorší výsledek v posledních letech - v katalánském parlamentu obsadí jen tři křesla oproti dřívějším 11.

Témata:  Španělsko Katalánsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy