Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poražený republikánský kandidát Moore napadl výsledek voleb v Alabamě

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Poražený republikánský kandidát do Senátu USA za stát Alabamu Roy Moore napadl výsledek nedávných doplňovacích voleb. Chce tak zabránit dnešnímu oficiálnímu prohlášení demokrata Douga Jonese za vítěze.

Moore, který dosud porážku neuznal, podle agentury AP tvrdí, že volby provázely nesrovnalosti, proto žádá prošetření výsledku, kdy prohrál o asi 20.000 hlasů, případně vypsání nových voleb.

"Tohle není problém mezi republikány a demokraty, neboť poctivost voleb by měla být věcí všech," řekl Moore. Stížnost podal ve středu, aby na poslední chvíli zastavil oficiální prohlášení Jonese vítězem voleb.

John Merrill z alabamské státní správy, který má na starosti dohled na volbami, prohlásil, že dnešní jmenování Jonese vítězem nehodlá odložit. Senátorskou přísahu pak Jones složí 3. ledna před americkým viceprezidentem Mikem Pencem, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu.

Témata:  USA Senát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy