Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu se konaly bouřlivé protesty proti vládě

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Několik set lidí vyšlo dnes do ulic druhého největšího íránského města Mašhadu k protestu proti vysoké inflaci a nezaměstnanosti.

Podobné protesty se konaly v dalších íránských městech. Lidé na nich provolávali protivládní hesla, kritizovali prezidenta i zahraniční politiku vlády.

Protest ve třímilionovém Mašhadu nebyl povolen, ale íránská agentura ISNA oznámila, že policie byla zdrženlivá. Přesto policisté zatkli několik osob za ničení vládních budov. Mezi skandovanými hesly bylo Smrt (prezidentovi Hasanovi) Rúhánímu, Ne Gaza, ne Libanon, můj život je v Íránu. Jde o kritiku íránské podpory libanonskému Hizballáhu a palestinskému Hamásu.

Protesty se konaly rovněž v Jazdu, Kášmaru a Šáhrúdu. Zněla také hesla jako "Odejděte ze Sýrie, myslete na nás". Írán má své vojáky v Sýrii, kde bojují na straně vlády prezidenta Bašára Asada. Teherán pomáhá Damašku také ekonomicky.

Podle serveru Nazár nakloněnému reformátorským kruhům není jasné, kdo protesty zorganizoval, ale je jisté, že většina sloganů byla kritická k Rúhánímu.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy