Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránci znovu vyšli do ulic kvůli špatné ekonomické situaci

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránci dnes druhým dnem protestovali proti nezaměstnanosti a inflaci. Největší účast byla v Kermánšáhu na západě země, hodně lidí se sešlo i v jihoíránském Šírázu.

Vůbec největší byl čtvrteční protest v Mašhadu, při němž policie zatkla přes 50 lidí. Lidé tam provolávali hesla proti prezidentovi Hasanovi Rúhánímu a proti vládní zahraniční politice.

Mašhadský soudce Hosej Hajdarí dnes řekl, že důvodem k zadržení 52 lidí byla nepatřičná hesla, která vykřikovali.

Viceprezident Ešák Janangírí dnes prohlásil, že protesty se konají pod záminkou ekonomických problémů, ale "zdá se, že je za nimi něco jiného".

Podle íránských zdrojů účastníci provolávali smrt Rúhánímu a v kritice zahraniční politiky zaznívalo heslo Ne Gaza, ne Libanon, můj život je v Íránu, což je odkaz na íránskou podporu libanonského Hizballáhu a palestinského Hamásu.

Hamíd Garmábí, který je ve správě města Níšápúr, jež leží poblíž Mašhadu, řekl, že Mašhad se potýká "s velkou krizí způsobenou nelegálními hypotéčními institucemi".

Témata:  Írán ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy