Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Íránu je opět demonstrace. Po protivládních akcích vyšli do ulic stoupenci režimu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Desetitisíce příznivců íránské vlády dnes vyšly do ulic Teheránu a dalších íránských měst. Jejich manifestace následuje dvoudenní vlnu protestů, kdy se nespokojení občané bouřili proti zdražování a proti zahraniční politice islámské republiky.

Početný dav se sešel i v téměř třímilionovém Mašhadu, kde ve čtvrtek protivládní protesty začaly. Uvedla to agentura AFP.

Dnešní akce byly svolány už před několika týdny u příležitosti výročí konce nepokojů, které zasáhly Írán po znovuzvolení tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009.

Volební výsledek před osmi lety následovala vlna opozičních demonstrací, které pak vyvolaly shromáždění stoupenců konzervativního lídra. V odkaze na tehdejší iniciativu opozice dnes byly k vidění transparenty s heslem "Smrt rebelii". Účastníci mávali státními vlajkami a nesli fotografie íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Letos začaly ojedinělé protivládní protesty jako projev nespokojenosti s ekonomickou situací, přerostly však do širší kritiky vlády prezidenta Hasana Rúháního. Toho někteří demonstranti označili za diktátora, jiní zase upozorňovali na nákladné zahraniční iniciativy země v Libanonu, Sýrii či Iráku.

Témata:  Írán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy