Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistánec měl odsedět doživotí za rouhání, soud mu po devíti letech zrušil trest

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Pákistánský nejvyšší soud v pátek zprostil viny muže, který si posledních devět let odpykával doživotní trest za rouhání.

V roce 2008 udal nyní 58letého Muhammada Manšu imám z mešity na východě země kvůli údajnému znesvěcení koránu, napsala agentura AP. Podle ochránců lidských práv jsou přísné pákistánské zákony týkající se rouhačství často zneužívány k urovnávání osobních sporů.

Panel o dvou soudcích rozhodl, že Manša byl falešně obviněn a že pro doživotní trest neexistuje dostatek důkazů. Původní rozsudek z roku 2009 byl přitom v roce 2014 potvrzen, teprve pak se dostal k nejvyššímu soudu.

V případu byl původně klíčovým svědkem muž, který trpěl poruchami sluchu a řeči. Důkazy pocházející od takového svědka podle Manšova právníka nemají žádnou váhu. Prokurátor osvobození zdůvodnil tím, že proti Manšovi neexistovaly žádné vědecké důkazy a že v policejním vyšetřování se vyskytla pochybení.

Témata:  Pákistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy