Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohutné demonstrace v Íránu si vyžádaly už čtyři oběti

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Při protivládních protestech přišly na jihozápadě Íránu o život dvě osoby. O odvoláním na místního představitele to dnes oznámila agentura Reuters.

Počet obětí rozsáhlých demonstrací pořádaných od čtvrtka po celé zemi tak vzrostl na čtyři. Jde o největší protesty proti vládě od roku 2009.

Podle íránských sdělovacích prostředků demonstrace pokračovaly v noci na dnešek, i když prezident Hasan Rúhání v nedělním projevu vyzval ke klidu a řekl, že občané dostanou větší prostor ke kritice.

V noci se protestovalo i v Teheránu, kde policie použila k rozehnání lidí slzný plyn. Vyplývá to ze snímků na sociálních sítích, jež ale nelze nezávisle ověřit, upozornila agentura AFP.

Další shromáždění se konala v Kermánšáhu na západě země, v Šáhín Šahru u Isfahánu i na dalších místech. Na snímcích zveřejňovaných na sociálních sítích je vidět útoky účastníků na veřejné budovy, náboženské stavby, banky i velitelství islámských milicí. Zapáleny byly některé domy i policejní auta. Íránské úřady omezily přístup k sociálním sítím jako telegram a instagram.

První dva mrtví byli ohlášeni v sobotu večer ze západního města Dorúd, další dvě osoby zemřely v neděli večer v Ízehu, který leží v provincii Chúzestán. Ve všech případech byly oběti zasaženy střelnou zbraní. Člen místní správy řekl, že v Ízehu byly také dvě osoby zraněny a že neví, "zda stříleli policisté nebo demonstranti".

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy